Het selectieproces: survival of the fittest

Elke selectieprocedure begint met meerdere kandidaten en eindigt met één. Wat zijn de criteria die deze afvalrace bepalen? Sommige criteria zijn duidelijk en objectief, andere zijn zondermeer subjectief, wat een bron vormt voor speculatie en soms ook frustratie. In elk geval, het is altijd de "best passende kandidaat" voor een bepaalde vacature die het haalt.

Dit is niet noodzakelijk de slimste, de goedkoopste, de jongste of de knapste.
Er bestaan geen absolute criteria voor een goede kandidaat. Wel kunnen we per vacature een aantal kwaliteiten en competenties naar voor schuiven die iemand moet hebben om minder of meer geschikt te zijn. Soms zoekt de opdrachtgever stabiliteit, maturiteit en ervaring, waardoor "oudere" werknemers meer fitten dan "jongere". Soms gaat de voorkeur naar een degelijk en betrouwbaar iemand met gematigde ambitie. Het spreekt voor zich dat een high potential met grenzeloze ambitie hier minder voor in aanmerking komt. Of neem de communicatieve, goedlachse, extraverte kandidaat met een overdosis sociale flair. Fantastische kwaliteiten, maar toch zal hij of zij minder aarden in een louter administratieve functie die zich tussen vier muren afspeelt.

Kortom, de tip bestaat erin om als kandidaat onbevooroordeeld het gesprek aan te gaan, en uit te gaan van uw eigen kwaliteiten. Per slot van rekening weet men als kandidaat nooit waar alle accenten precies liggen, welke eigenschappen pro’s of juist contra’s vormen in een bepaalde selectieprocedure. Wees authentiek, probeer u niet anders voor te doen dan u bent en heb vertrouwen in de consultant, wiens taak het is een goede match te maken. Wie zich anders of beter tracht voor te doen dan hij is, kan op korte termijn misschien wel zijn droomjob binnenhalen, maar is op lange termijn vaak gedoemd te mislukken.