Bezoek aan Brabo in de haven van Antwerpen

Om de job van havenloods en bootman beter te begrijpen, ging het team van recruiter Motmans & Partners mee aan boord van de loodsboot. Ze begrepen beter hoe veeleisend het werk is.

Sophie Bijnens en haar collega Zoë Weyts hadden vorige vrijdag wel een heel speciaal bedrijfsuitje: mee met de loodsen van Brabo de loodsboot op en de haven in. Motmans doet al enkele jaren de rekrutering en het talentmanagement voor Brabo, vandaar. “Door mee te varen krijg je een beter beeld van wat de job inhoudt”, zegt Sophie.

Zonsondergang 

Hoewel ze al eens eerder door de haven had gevaren, was de excursie van vrijdag speciaal. “Het was het einde van een drukke werkweek”, zegt Bijnens. “We zagen de haven veranderen van licht naar donker, de zonsondergang, de lampen die overal aangingen. Dat maakte wel indruk. Je kon ook duidelijk merken wanneer het voor de loodsen spannend werd en zien wat voor veeleisend werk het in wezen is.”

Aangepast hr-beleid

“De specifieke bedrijfsstructuur en -cultuur van het havenloodsen- en bootliedenbedrijf vraagt om een aangepast hr-beleid”, weet Bijnens. “Mensen die vandaag een managementfunctie hebben binnen het bedrijf, zijn vaak zelf als loods of bootman begonnen. Willen zij doorgroeien, dan moet je nagaan of ze het potentieel hebben om door te groeien. Niet elke kandidaat heeft dat in zich.”

"Inleefstage"

“Je zou het een inleefstage kunnen noemen”, zegt commercieel directeur Koen De Groof van Brabo.  “Motmans is al enkele jaren onze partner voor de screening van kandidaten bij interne promoties en bij assessments van de hogere profielen. Op deze manier krijgen ze nog meer inzicht in de job en onze bedrijfscultuur."

Bron: www.flows.be